Als je met oudjaar vuurwerk wil afschieten, controleert je best vooraf of dat toegelaten is in de gemeente waar je viert. Er bestaan grote verschillen. Wees voorzichtig.

Vuurwerk is immers geen speelgoed en kan bij foutief gebruik grote gevaren met zich meebrengen. 
 
Geel
Het opslaan van ontploffend vuurwerk (in welke hoeveelheid dan ook) mag alleen na toelating van de burgemeester. Deze toelating kan je eenvoudig aanvragen door het formulier (http://www.geel.be/file_uploads/24336.doc) te downloaden, in te vullen en op te sturen naar het kabinet van de burgemeester of te mailen naar frans.peeters@geel.be. De toelating geldt voor ontploffend vuurwerk met een totaal maximum van erin vervatte pyrotechnische sas van 1 kilogram. In Geel mag je geen vuurwerk afsteken op openbare plaatsen. Bovendien moet je 18 jaar of ouder zijn om deze aanvraag te doen. Let op! Deze toelating wordt enkel verstrekt in de eindejaarsperiode. Bovendien moet diegene die het vuurwerk zal afsteken, een risico-analyse opmaken conform de voorwaarden opgelegd door de brandweer van Geel.
 
Laakdal
In Laakdal heb je de goedkeuring nodig van de burgemeester. Toelatingen voor het afsteken van vuurwerk worden alleen gegeven als dit gebeurt onder de begeleiding van een erkend vuurwerkafsteker.
 
Meerhout
In Meerhout heb je de goedkeuring nodig van de burgemeester, na positief advies van de brandweer.
Indien je een vuurwerk wilt inrichten, dan moet je dus een schriftelijke aanvraag richten aan het gemeentebestuur. Bovendien moet diegene die het vuurwerk zal afsteken, een risico-analyse opmaken conform de voorwaarden opgelegd door de brandweer van Geel.
 
Risico’s vuurwerk
De gevolgen van een ongeval met vuurwerk zijn vaak niet te onderschatten. De vingers (32%), handen (25%), ogen (15%) en het hoofd zijn de lichaamsdelen die het vaakst getroffen worden. Eén slachtoffer op twee loopt brandwonden op. Pas ook op voor oorschade. De populaire strijker haalt 160 decibel of meer. Dit zo maar eventjes 20 decibel boven de pijngrens. Ter vergelijking: een opstijgend straalvliegtuig produceert op 100 meter afstand 125 decibel, discotheken zijn goed voor 110 decibel.
 
Honden
Honden houden niet van vuurwerk. Ze zijn bang en breken dan vaak uit. De politie raadt aan om je viervoeter dus extra in de gaten te houden tijdens oudjaar.